top of page

Hvilke håndrehabiliteringsaktiviteter kan jeg gjøre med Oculus-brillene?

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan gjennomføre en håndrehabiliteringsøkt med Oculus-briller. VR-briller lar oss bruke spesifikke aktiviteter og øvelser for å forbedre håndmobiliteten, på en veldig ny og stimulerende måte for pasienten.

Med vår software kan terapeuten planlegge ulike øvelser for hånd, håndledd, fingre, albue og skulder. Mens pasienten "leker", uten å være klar over at han utfører aktiviteter med et klart terapeutisk mål, f.eks. for å forbedre skulderleddets rekkevidde, håndleddsfleksjon, koordinering av overkroppen etc.

Denne gamifiseringen av terapien vil øke den aktive deltakelsen til pasienten, og vi vil oppnå et større antall repetisjoner, takket være motivasjonsfaktoren ved bruk av VR-briller i rehabilitering.

Pasienten vil bli fordypet i spillet og frykten for smerte vil bli redusert, så de vil sannsynligvis tørre å utføre bevegelser siden de negative konsekvensene en feil kan ha i det virkelige liv forsvinner.

Er det nødvendig å bruke kontrollene til brillene?

Vi har utviklet alle øvelsene slik at bruk av kontroller ikke er nødvendig. Dette er mulig takket være "Hand Tracking"-teknologien - "Hand Tracking" som Oculus Quest- eller Quest 2-brillene har.

Den spesifikke programvaren for hånd- og overkroppen som vi tilbyr krever ikke at pasienten bruk kontroller. Av denne grunn vil det være mulig å utføre mange flere aktiviteter og med en rekke mye mer varierte og friere bevegelser, mer lik de bevegelsene som pasienten trenger å klare til daglig.

Håndsporingsteknologien fungerer takket være kameraene som brillene selv har integrert og som gjør at bevegelsene pasienten gjør i den virkelige verden kan integreres i den virtuelle scenen, samtidig.

Hva bidrar bruk av VR-briller til i rehabilitering?

Bruken av VR-briller i rehabilitering er mer og mer utbredt, men ved mange anledninger brukes ikke et profesjonelt program, man forsøker heller å utnytte kommersielle spill, som ikke er spesifikke og ikke er laget for terapeutiske formål.

Når vi har en spesifikke programvare for ergoterapi, kommer vi til å se en rekke fordeler:

 • Mulighet for å kontrollere økten fra en ekstern datamaskin, observere på skjermen det samme som pasienten ser.

 • Det gjør det mulig å endre aktiviteter uten å måtte fjerne brillene fra pasienten, derfor blir ikke opplevelsen avbrutt.

 • Umiddelbar regulering av alle spill parametere: tid, vanskelighetsgrad, type trening, hånd som jeg vil jobbe med.

 • Mulighet for å eliminere den friske siden hvis ønskelig, med den hensikt å tvinge pasienten til å trene sin berørte side.

 • Større motivasjon for pasienten, større tilslutning til en mye morsommere behandling.

Det er klart at bruk av VR-briller under terapi bør være en del av rehabiliteringsprogrammet, alltid i kombinasjon med andre teknikker og yrkesaktiviteter som er typiske for konvensjonell behandling.

Hvilke andre rehabiliteringsøvelser kan jeg gjøre med Oculus-brillene?

 • Rehabiliteringsøvelsene som vi tilbyr i Oculus VR-brillene er rettet mot trening:

 • Mobilitet av fingre, hånd, håndledd, albue, skulder og hode-nakke rotasjoner.

 • Dagliglivets aktiviteter: håndtering av gjenstander, henging av klær, håndtering av hverdagsredskaper.

 • Oppmerksomhets- og minneøvelser.

 • Doble oppgaver som involverer fysiske og kognitive ferdigheter.

 • Vurderingsoppgaver: Boks- og blokktest og ni-hulls pinnetest

Alle disse aktivitetene er designet for å fungere med pasienten sittende eller stående, men alltid uten å bevege seg. På denne måten klarer vi å redusere risikoen, siden pasienten blir sittende, i et trygt miljø hvor vi vil fokusere på bevegelsene til overkroppen.

Det er for tiden 17 øvelser tilgjengelig på plattformen og to vurderingsoppgaver, men programmet oppdateres kontinuerlig og nye aktiviteter legges til med noen måneders mellomrom. Programvareoppdateringer er inkludert i abonnementsprisen, uten ekstra kostnad for kundene.

Er du rehabiliteringsperson, fysioterapeut eller ergoterapeut og ønsker å ha dette verktøyet på din arbeidsplass, kontakt oss for en demo eller en gratis prøveperiode.

bottom of page