
Effektiv opplæring for personer med smerte:
20 minutter med VR-briller på.

Leeuwarden, 3. april 2023 – Vår partner Reducept lanserer et nytt produkt 1. mai 2023 som lar pasienter motta evidensbasert smerteopplæring i Virtual Reality på bare 20 minutter. Modulen – kalt Reducept Education – gir fagpersoner muligheten til ikke bare å behandle smerte, men også å forebygge vedvarende plager. Og det er en enorm tids- og pengegevinst for både fagpersoner og pasienten.
Å forstå smerte er avgjørende for riktig behandling
"Som fagperson ønsker du ganske enkelt å tilby bevist effektiv smerteopplæring. God utdanning motiverer pasienter til å forplikte seg til en behandling og kan forhindre at en smerteplage blir kronisk og at de stadig kommer tilbake for den samme plagen, sier smerteekspert, GZ-psykolog og Reducept-grunnlegger Louis Zantema. «Men det vi har hørt fra fagpersoner de siste årene er at det å gi denne utdanningen er en intensiv prosess. Det er komplekst, og de har hendene fulle med det. Under en vanlig fysio- eller ergoterapitime er det knapt tid til dette. Og psykologen har enorme ventetider. Vi ønsket å finne en løsning på det.»
Virtual Reality tilbyr en løsning
Valget om å caste dette i VR var enkelt for oppskaleringen. I 2018 skapte de sin banebrytende smertebehandlingsmetode i VR, som de vant World Summit Award fra FN og ble kåret til Healthcare Innovation of the Year av Handelskammeret i fjor. Medgründer Margryt Fennema forklarer valget: «I tillegg til intervensjoner egner VR seg ekstremt godt til utdanning. Vitenskapelig forskning viser at VR har positive effekter ved kroniske smerter, den er ekstremt brukervennlig og opplæring er inkludert i retningslinjen for omsorg for smerte. Denne måten å digitalisere på gjør at du som behandler kan garantere kvalitet for alle dine pasienter, samtidig som du sparer mye tid. Og det er noe du ønsker å tilby, spesielt i denne tiden med mangel på fagfolk.»

Margryt Fennema og Louis Zantema grunnleggere Reducept
Rimelig for alle som har det vondt
Reducept Education-modulen passer for pasienter som er i risikosonen for kroniske smerter, pasienter som behandles oftere for samme fysiske plage og pasienter med smerter som varer lenger enn 4-6 uker. Den kan brukes av fysioterapeut, sykepleier, smertekonsulent, psykolog, lege eller hjelpeterapeut. På spørsmål om denne investeringen vil være en stor kostnadspost for utøveren, svarer gründerduoen et bestemt «nei».
"Det er virkelig det beste fra to verdener. Fordi vi kombinerte innsatsen fra helsepsykologer og andre eksperter med programvaren til vår egen behandlingsmetode og deretter standardiserte den i VR, kan vi tilby det rimelig, sier Fennema.