top of page

Virtuell virkelighet og speilterapi

Denne teknikken har tradisjonelt blitt utført med en boks, med en arm skjult i boksen. Boksen har et speil, som reflektere bevegelsene som gjøres med den friske armen. På denne måten skaper vi et inntrykk av normal bevegelighet på siden som er påvirket av hemiparese.

Hvordan utføres speilterapi virtuelt?

Takket være teknologien som er tilgjengelig for øyeblikket, kan vi tilby et virtuelt bilde i et fullstendig oppslukende miljø, med virtual reality-briller. Hos Rehametrics har vi utviklet spesifikk programvare for rehabilitering med virtual reality-briller (Meta Quest eller Meta Quest 2-modeller).

Pasienten tar på seg brillene og fagpersoner kan i sanntid, kontrollere mange konfigurasjonsalternativer for treningen:

HÅND I SPEIL: Den valgte hånden vil forbli usynlig og pasienten vil se bevegelsene gjort med den friske siden, nøyaktig gjengitt og samtidig på den berørte siden, som om de hadde et speil, men med alle mulighetene som tilbys av det virtuelle miljøet.

AKTIV OG SYNLIG HÅND: Pasientens hånd er fullt funksjonell for å utføre oppgaven. Det pasienten gjør, vil han se i brillene.

HÅND INAKTIV MEN SYNLIG: Hånden kan sees, men den deltar ikke i oppgaven, den er ikke funksjonell og kan ikke utføre oppgaven. Det er nesten som virtuell restriktiv terapi.

INAKTIV OG USYNLIG HÅND: Denne hånden vises ikke direkte i brillens virtuelle miljø. Det er totalt en virtuell restriktiv terapi.

Det kan velges hvilke hånd pasienten skal jobbe med og konfigurere hendene hver for seg:

Alle disse mulighetene for å jobbe med speilterapi eller generelt for rehabilitering av hånden og overkroppen, er tilgjengelige for fagfolk i Rehametrics Virtual Reality-programvaren. Det er et medisinsk utstyr, med CE-merking, som er designet av klinikere for utelukkende klinisk bruk.

Med programmet kan vi gjøre øvelser for å forbedre leddområdet til skulder, albue, håndledd og fingre. Også øvelser for å jobbe med koordinering, praksis og dagliglivets aktiviteter, samt oppmerksomhetsoppgaver, kategoriseringsoppgaver og andre evalueringsoppgaver som Nine Hole Peg Test eller Box and Block test.

I tillegg er mange «dual task»-aktiviteter som lar oss forbedre både fysiske og kognitive evner.

Speilterapiøvelser og mye mer

Hvis du er rehabiliteringspersonell (fysioterapeuter, ergoterapeuter, rehabiliteringsleger, Traumatologer osv) som er dedikert til rehabilitering av hånden og overkroppen, som ønsker å vite mere om løsningen, ta kontakt med oss her. Så kontakter vi dere for en demo via Zoom eller for et besøk slik at dere for testet løsningen.

Vil du vite mer om denne nye teknikken?

bottom of page