top of page

Digitale terapier: hva det er, og hva det bidrar med sammenlignet med konvensjonell rehabilitering

Digitale terapier er bruk av programvare (dataprogram) med den hensikt å forbedre helsen. Konseptet med digitale terapier kan være svært vidt, men her vil vi sette søkelys på bruken av digitale terapier anvendt på rehabilitering. I denne artikkelen vil vise hvorfor nye teknologier kan bidra til å forbedre pasientens restitusjon, både fysisk og kognitivt.

Vi skal snakke om både VR-briller og bruk av kamera (hvor pasienten interagerer med aktiviteten gjennom en skjerm). I dette bildet ser vi et eksempel på bruk av kamera til rehabilitering.

Pasienten gjennomgår en fysisk rehabiliteringsøvelse for å forbedre koordinasjonen ved å bruke Rehametrics software spesifikke fysioterapiprogramvare. Aktiviteten består i å stoppe de fargede ballene med hånden eller foten, forsvare det virtuelle målet. Bevegelsene som gjøres av pasienten vises på skjermen og de kan samhandle med spillet, takket være registrering av bevegelser gjort av Kinect-kamera (plassert på TV-en), uten å måtte plassere noen enhet på kroppen.

Digitale terapier gjør det mulig å berike tilbudet av scenarier

Tenk deg at du må utføre øvelser for leddområdet til skulderen. Fysioterapeuten kan foreslå en mengde aktiviteter for dette formålet, variere stillingene, inkludere elementer som elastiske bånd, vekter og baller. Imidlertid vil bruken av et spesifikt rehabiliteringsprogram tillate oss å øke variasjonen av øvelser for å utføre aktivitetene.

For eksempel kan vi bruke VR-briller til å gjenskape aktiviteter som trener skulderen og er mye mer stimulerende. I denne aktiviteten slår pasienten på trebokser, i et virtuelt verksted, for å prøve å ødelegge dem. Uten å være klar over det gjør han en innsats for å bevege skulderen, for hver gang utfordringen blir større, større bokser som krever flere antall slag for å ødelegge dem.

Viktigheten av biofeedback

Til enhver tid gir programmet deg tilbakemelding på aktiviteten din. Hvis du gjør det bra, gir det deg positiv tilbakemelding, og omvendt, hvis du ikke klarer å overvinne utfordringen, oppmuntrer det deg til å fortsette å prøve. Det viktige er at pasienten får informasjon om sin aktivitet umiddelbart og derfor har mulighet til å rette opp feil og gradvis tilpasse og forbedre ytelsen.

I tillegg er denne biofeedbacken veldig komplett, fordi informasjonen mottas på det auditive nivået (lyd av suksess eller feil), på det visuelle nivået (med bilder og tekster) og på det kinestetiske nivået (du får en rapport om hvordan kroppen din er plassert i rommet).

Oppgavene kan være veldig spesifikke

De foreslåtte aktivitetene er utformet med et klart terapeutisk mål. For eksempel, i en programvare for kognitiv rehabilitering kan vi finne spesifikke oppgaver for å jobbe med selektiv oppmerksomhet (visuell, auditiv, verbal), for vedvarende oppmerksomhet eller for delt oppmerksomhet. De er alle oppmerksomhetsaktiviteter, men med veldig konkrete og spesifikke oppgaver. For hver av disse behandlingstypene kan vi tilby en tilpasset behandling for hver pasient.

Digitale terapier lar oss dosere og tilpasse behandlingen fullt ut. For å fortsette med forrige eksempel, kan vi designe en økt for å gi oppmerksomhet til en pasient som mangler språk (muntlig eller skriftlig) eller for en annen pasient som tvert imot kan gjenkjenne ord, stavelser, bokstaver og pseudoord.

Vanskelighetsgraden, intensiteten, frekvensen, samt tiden som er tildelt for hver aktivitet kan kontrolleres fullt ut av terapeuten og registreres i programvaren for fremtidige økter.

Digitale terapier forbedrer pasientens motivasjon

Motivasjon er en nøkkelfaktor i pasientrehabilitering. Er du motivert vil deltakelsen din bli større, du blir mer involvert i aktiviteten og derfor vil sjansene for å oppnå et best mulig resultat øke proporsjonalt. Takket være gamification og hooking-effekten skapt av "terapeutiske spill" skal vi gjøre terapi til et morsomt øyeblikk som pasienten er villig til å gjøre.

Følelsen av fremgang som gamification skaper er med på å oppmuntre og motivere, for hver gang du går opp et nivå, får du belønninger eller du får en ny rekord.

Tilrettelegge for sosialisering og Telerehabilitering

Noen av disse spesifikke programmene for digital terapi gir mulighet for å holde gruppeøkter. I andre tilfeller må øktene være på individuelt nivå, men det er mulig å vise en rangering av resultater som kan være veldig stimulerende for å oppmuntre til den rivaliseringen og ønsket om å forbedre seg blant de forskjellige deltakerne.

Takket være ny teknologi kan vi ta fysisk eller kognitiv rehabilitering hvor som helst. Alt du trenger er en kompatibel enhet og en internettforbindelse, for å gjennomføre økter hjemme som fungerer som en forsterkning for ansikt-til-ansikt behandling og forbedrer resultatene.

Kort fortalt utfyller digitale terapier tradisjonell rehabilitering og gir forbedringer som utvider nye muligheter: gamification, biofeedback, mulighet for tilpasning, utforming av spesifikke oppgaver, økt motivasjon, etc.

Har dere fortsatt ikke noe software for rehabilitering hos dere?

Kontakt oss for en uforpliktende demo, eller for å få tilgang til en test versjon. 

bottom of page