top of page

Hva er afasi?

Hvis du ser etter aktiviteter for afasi, øvelser for språkrehabilitering, bør du lese denne artikkelen. Afasi er en språklidelse preget av manglende evne eller vanskeligheter med å kommunisere gjennom tale, skrift eller mime.

Kan du forestille deg hjelpeløsheten når noen snakker til deg og du ikke kan svare?

Brocas afasi (ikke-flytende eller motorisk afasi)

Personen som rammes av denne typen afasi forstår vanligvis betydningen av ordene og vet hva de vil svare, men synes det er vanskelig å finne de riktige ordene. Snakker uten flyt eller rytme, med mye innsats, med veldig korte setninger og utelater ord.

Generelt kan de bedre forstå hva andre vil fortelle dem, enn hva de kan uttrykke. Navngivning, lesing (aleksi) og skriving (agrafi) blir også vanligvis endret. Det er vanligvis ledsaget av involvering på motorisk nivå på høyre side av kroppen.

I Brocas afasi er forståelse bedre enn uttrykk, selv om sistnevnte kan endres i ulik grad. Som et resultat kan de være klar over vanskene sine og lett bli frustrerte over språkproblemer.

Wernickes afasi (flytende eller sensorisk afasi)

Personen har problemer med å forstå språk, både muntlig og skriftlig. I tillegg snakker de vanligvis flytende og med en naturlig rytme, men setningene er rotete, usammenhengende og er noen ganger bygd opp av ikke-relaterte ord. Alt dette skjer uten at personen er klar over at det de sier ikke gir mening og de skjønner ikke at andre ikke forstår dem. Det samme skjer når de skriver.

 

Personer med Wernickes afasi har generelt store problemer med å forstå og forstå tale; inkludert sine egne, og derfor er de ikke klar over feilene de gjør når de kommuniserer (anosognosia).

Hvilke øvelser kan vi bruke når en person med afasi?

Her er noen eksempler på øvelser for personer med afasi. Denne aktiviteten er inkludert i Rehametrics programvare for kognitive øvelser. Det er et profesjonelt program, designet for klinisk bruk, men kan brukes både på rehabiliteringssenteret og hjemme.

Ordforståelsesøvelse – bilde:

I denne aktiviteten vises ulike objekter og pasienten blir bedt om å velge bildet som tilsvarer ordet som presenteres. Ordet vises skrevet og lest. Øvelsen kan tilpasses for å gjøre den mer kompleks (for eksempel ved å skjule lesingen av ordet eller redusere tiden som er tilgjengelig for å svare). Aktiviteten kan være vanskeligere hvis stimuli som presenteres er svært like hverandre.

Fonologisk bevissthetsaktivitet:

Et søkemønster presenteres med en ledetråd som vil bestå av den innledende, siste eller midterste bokstaven i et ord. Flere bilder presenteres, og pasienten må velge ordet som tilsvarer mønsteret som presenteres. For eksempel, i dette tilfellet ser du etter et ord som begynner med bokstaven k og krokodille er det riktige svaret.

Hvis pasienten har rett, øker programmet automatisk vanskelighetsgraden, slik at utfordringen alltid er stimulerende. Hvis pasienten derimot mislykkes gjentatte ganger, opprettholder eller reduserer programvaren vanskelighetsgraden. Det foretas med andre ord en automatisk justering og det nådde nivået registreres. Neste gang vi starter aktiviteten starte den der vi sluttet i forrige økt.

Leseforståelsesøvelse:

Leseforståelsesøvelser er kjent fordi vi har gjort dem hele livet på skolene. Vi kan jobbe med dem fra svært lave nivåer med korte setninger og enkle bilder, slik at pasienter med flere vanskeligheter kan identifisere riktig setning.

Rehametrics programvare har i dag 40 aktiviteter rettet mot språkrehabilitering, øvelser for å arbeide uttrykk, forståelse, fonologisk bevissthet, verbal hukommelse, lesehastighet, etc.

Alle disse aktivitetene kan utføres på en datamaskin eller på en berøringsskjerm (som nettbrett eller digital tavle) og lar oss designe skreddersydde økter for hver pasientprofil eller bruke forhåndsdesignede økter som i stor grad vil lette fagpersonens oppgave.

 

Er det noe du ønsker å vite mere om, eller ønsker en gratis testperiode kontakt oss:

bottom of page